VAROITUS: Älä yritä leikkiä murskaajaa luettuasi tämän artikkelin. Siinä hajoaa omat paikat ennen kuin murskattavat materiaalit. Jos murskaus kiinnostaa niin ota yhteys alueesi karateseuraan. En siis vastaa artikkelin innostamista murskausyrityksistä :-).

 
Murskaus eli Tameshiwari on taito murskata puuta, laattaa, tiiltä ja kiveä kädellä, paljaalla jalalla. Tameshiwari ei ole tärkeä osa karatea. Tameshiwari toimii lähinnä mittarina tekniikoille. Tameshiwarilla mitataan tekniikoiden vahvuutta. Tameshiwarin harjoittaminen on siksi tärkeää koska normaalissa ottelussa vastustajaan suoritetut tekniikat täytyy kontrolloida. Tameshiwarissa karateka voi käyttää koko energiansa suoritukseen. Tameshiwari vaatii hyvää tasapainoa, tekniikka, henkistä tasapainoa ja rauhallisuutta. Murskaus on haaste tai testi karatekalle jolla voidaan testata omia kykyjään.

 

murskaus_02

 

Käytetty materiaali

Puulauta murtuu aina syiden suuntaan. Toisin sanoen mitä lyhyemmät ovat puun syyt sitä helpompi se on murtaa. Toisaalta tiilet ja laatat ovat keinotekoisesti tehty tasaisiksi. Näistä materiaaleista ei heikkoja kohtia löydy. Siksi voidaan sanoa että nämä keinotekoiset materiaalit ovat vaativampi haaste karatekalle. Luultavasti kaikkien vaativin materiaali on luonnon kivi. Yleistäen voisi todeta että mitä tummempi kivi sitä vaikeampi sitä on murtaa. Eli tummaa kiveä kannattaa välttää …

Murskaus tekniikka

murskaus_03

 

Oleellisen tärkeää on että murskauksen suorittava osa on mahdollisimman pieni ja terävä. Tällä tavalla vastustavaa materiaalia on mahdollisimman vähän. Tällä en tietenkään tarkoita että murskaavan osan olisi oltava mahdollisimman pieni, yhdelle sormella murskaaminen on vaikeaa.. Murskaavan ruumiinosan on oltava kova ja voimakas. Luonnollisesti ihmisen luu ei voi olla yhtä kovaa kuin betoni tai kivi. Tässä kohdin mukaan astuvat hyvä tekniikka ja henkinen

 

Voima ja lyöntikulma

murskaus_04

Tarvittava voima onnistuneeseen murskaukseen saavutetaan keräämällä/aktivoimalla kaikki kehon resurssit. Huomioitavan tärkeää on se voima joka tuotetaan jalkojen läpi. On kaksi tapaa kasvattaa voimaa suoritettaessaan tameshiwaria. Ensimmäisenä on käyttää maan vetovoimaa. Ajatellaan vaikka 70 kg miestä joka seisoo maassa yhdellä jalalla. Maa ottaa vastaan 70 kg voiman. Jos sama mies hyppää ylös ja iskeytyy maahan yhdellä jalalla on maahan suuntautuva voima selvästi suurempi kuin 70 kg. Tätä voimaa voidaan vielä kasvattaa suuremmaksi käyttämällä hyväksi lantiota. Toinen tapa kasvattaa lyönnin voimaa on iskeä kohdetta kohtisuoraan. Jos kohdetta lyödään vähänkin vinossa voima jakautuu laajemmalle alueelle, mitä emme halua tapahtuvan.

Nopeus

Kaksi tärkeintä asiaa tameshiwarissa on voima ja nopeus. Nopeus on riippuvainen monesta eri asiasta kuten lihasvoimasta, notkeudesta, lantion käytöstä ja nopeista reflekseistä. Näitä ominaisuuksia voidaan kehittää harjoittelemalla. Kuitenkin nopeuden kehittymiseen vaikuttaa myös kehon nopeiden solujen määrä suhteessa hitaisiin soluihin.

 

Miten murskata

On kolme tapaa murskata. Ensimmäinen tapa on antaa murskatavan kohteen sijaita kahden tukipisteen päällä. Tämä tapa on kaikkein vaikein tapa.

 

murskaus_05

Ylläolevan kuvan tiili on varsin vaikea murskata. Pelkästään siitäkin syystä että tiilen alla olevat tukipisteet ovat niin lähellä toisiaan.

 

murskaus_06

Tässä kuvassa taas tukipisteiden etäisyys on murskauksen onnistumisen kannalta parempi 🙂

Lisäksi on kaksi muuta tapaa. Molemmissa tavoissa on käytetty kovaa alustaa. Toinen pää murskattavasta kohteesta asetetaan suoraan tuen päälle. Ero kahden tavan välille tulee siitä kuinka murskattava materiaali asetetaan tuen päälle.

murskaus_07 murskaus_08