Mitä on kata ?

Lyhyesti

Kata on ennalta määrätty liikesarja joka on kamppailua kuviteltuja vastustajia vastaan. Kataa harjoitellaan eri määriä eri seuroissa. Toisiin tyylisuuntiin kata kuuluu oleellisimmin kuin toisiin. Kuitenkin kaikkiin karaten tyylisuuntiin kata kuuluu.

 

Vähän tarkemmin

Kataa voisi verrata vaikka permantovoimisteluun. Ennalta määrätty liikesarja on suoritettava päättäväisellä voimalla ja asenteella. Samalla kuitenkin katassa on oltava nähtävissä täydellistä tilanteen hallintaa. Kata on pakollinen osa karaten vyökoetta. Koska karate on kamppailua on katassa näyttävä taistelu kuviteltuja vastustajia vastaan.
Jokainen liike katassa on tarkasti mietitty. Siksi tehtäessä kataa on tekijän ymmärrettävä mitä on tekemässä. Kataa voidaan (ja pitääkin) harjoitella parin/parien kanssa. Tällainen harjoittelu on bunkaita. Kaikissa karaten tyylisuunnissa ei ole bunkaita.

Hyvässä katassa on nähtävissä vahvaa hyvää tekniikkaa, tasapainoa ja oikeanlaista hengitystä.

Katoissa on runsaasti eroja. Erot perustuvat eri tyylisuuntien korostamiin ominaisuuksiin. Tyylisuunnat painottavat katoja eri tavalla. Katojen määrä myös vaihtelee paljon eri tyylisuunnissa. Tämän dokumentin lopussa olevista katalistoista saatat huomata monia eri tyylisuuntiin liittyviä asioita. Esimerkiksi minkä nimiset katasarjat kuuluvat mihinkin tyylisuuntaan (Heian/Pinan). Tai minkä niminen kata löytyy melkein kaikista tyylisuunnista.

 

Kata kilpailumuotona

Eri kilpailumuodot

  • Henkilökohtainen kilpailu
  • Joukkuekilpailu (3 kilp)