Taekwondo – jalan ja käden tie

Taekwondo on moderni kamppailu-urheilulaji, joka on ollut osa olympiakamppailuperhettä vuoden 2000 Sydneyn olympialaisista lähtien. Taekwondo erottuu muista kamppailulajeista näyttävillä ja tehokkailla potkutekniikoillaan.

Laji juontaa juurensa varhaisista itämaisista aseettoman taistelun menetelmistä kuten Taekyon ja Subak. Näilla ei kuitenkaan ole suoraa yhteyttä nykyaikaisen taekwondon kehittymiseen. Sen sijaan 1900-luvun alussa useat korealaiset nuoret miehet harjoittelivat Okinawalta Japaniin tuotua karatea. 1940-luvulta alkaen he alkoivat opettaa lajia myös Koreassa. Laji kehittyi varsin nopeasti erilleen karatesta ja 1960-luvulla sitä alettiin kutsua nimella Tae Kwon Do. Myöhemmin kirjoitusasuksi on vakiintunut taekwondo.

 Mitä taekwondo on?

Sanatarkasti käännettynä taekwondo tarkoittaa jalan ja käden tietä. Nimen alkuosat kuvastavat itsepuolustusmenetelmää, joka hyödyntää monipuolisesti koko kehoa. Nimen viimeinen tavu (do) korostaa taekwondon olevan ensisijaisesti kokonaisvaltainen ihmisenä kehittymisen tie. Erityisesti Koreassa laji on paljon laajempi osa kulttuuria kuin vain urheilu- tai kamppailulaji, mutta myös länsimaiset harrastajat voivat hyötyä esimerkiksi taekwondon itsekuria, keskittymiskykyä ja moraalista harkintakykyä kehittävistä vaikutuksista.

Kuka voi harrastaa taekwondoa?

Taekwondon aloittaminen ei vaadi yliluonnollista notkeutta tai muita huippu-urheilijan ominaisuuksia. Päinvastoin, ihmiset yleensä yllättyvät taekwondoa kokeillessaan huomatessaan, miten nopeasti he edistyvät. Taekwondo perustuu kehon luonnollisiin reaktioihin ja liikeratoihin – siksi se on nopeasti opittavissa. Aerobisten kuntoharjoitteiden, liikkuvuusharjoitteiden ja monipuolista harjoitusta keholle antavan perustekniikkatreenin myötä taekwondo tarjoaa harrastajalleen täydellisen kuntoilumuodon jota voi harrastaa vauvasta vaariin saakka.